Hem

Pikku Varis

nettisivu1

Ammatillinen Perhekoti Pikku Varis Oy är ett tvåspråkigt familjehem i Sjundeå kommun. Familjehemmet  erbjuder en trygg och hemtrevlig levnadsmiljö för omhändertagna barn och unga. Vi har fem platser för barn i alla åldrar. Familjehemmet befinner sig på landsbygden i en gammal lantgård som heter Lillkråkans. Hemmet har fått sitt namn efter gården. Huvudbyggnaden, som härstammar från 1830-talet, består av ett stort trähus i två våningar med öppna och hemtrevliga utrymmen. På gården finns det mycket utrymme för lek och sportaktiviteter. Det närbelägna skogsområdet ger goda möjligheter till olika slag av rekreation. Varje barn har ett eget rum , vars inredning de har goda möjligheter att påverka.

Målet med verksamheten

nettisivu2

Utgångspunkten med vår verksamhet är att trygga barnets förutsättningar för en så normal uppväxt och utveckling som möjligt i en hemtrevlig miljö. Barnets individuella behov tas i beaktande och man stöder barnets färdigheter i vardagen. Målsättningen med uppfostringsarbetet är att barnet får med tiden en stark självkänsla  och att hon börjar betrakta sig som en självständig individ.

Den trygga uppväxtmiljön skapas med gemensamma sysslor i vardagen och pålitliga vuxna, som barnet har möjlighet att ty sig till.

Målet är att barnet har en möjlighet att återvända hem till sina anhöriga. Vi upplever samarbetet och kontakten med barnets anhöriga  som en väsentlig del av barnets uppväxt och stöder barnet i att upprätthålla kontakten till de personer som är viktiga i hennes liv.

Familjehemmets gemensamma utrymmen och aktiviteter ger mycket möjligheter till social interaktion och umgänge. Med hjälp av de daglilga sysslorna stöder vi barnets ansvarstagande i vardagens olika utmaningar.

Läs mer om vår verksamhet.